maanantai 14. joulukuuta 2015

Luukku 14 : Perheen perinneruuat


Joulua vietämme Kainuussa yleensä perheen kesken sekä molemmat isovanhemmat tulevat meidän luoksemme lahjojen jakoon sekä ruokailemaan joulu aterian.

24 joulukuuta yleensä päivä menee niin että äiti ja iskä on kinkun paistajana, iskä sit läpi yön käy välillä vahtimassa. Ilta päivästä päästäänkin sitten ruokapöytään ja kukin itse ottamaan omat annoksensa. Yleensä itse aloitan kinkusta ja siitä etenen muihin ruokiin.


Jouluaterialla meillä löytyy kinkkua (ei ole kuorrutettu), kylmäsavulohta, mummon tekemää sienisalaattia, makaroonia, herneitä, perus ruskeaa kastiketta,perunaa, salaattia, karjalanpiirakoita ja munavoita, perunalaatikkoa, porkkanalaatikkoa, lanttulaatikkoa, leipää, rosollia ja erilaisia juustojakin oli viimevuonna. Ruuan päälle yleensä äiti tarjoilee vielä kaikille jälkkärit ja viime vuonna taisi olla kinuski-puolukkainen rahka? Ruokajuomana meillä on mummon mehua, vettä, maitoa, joulu olutta sekä kotikaljaa. Elikkäs kyllä löytyy kaikille sitä mitä kaipaakin.

Tottakai pitkin päivää syödään suklaata sekä pähkinöitä joita on äiti asetellut nätisti kippoihin. iltaa kohti mennään niin on avattu lahjat, siirrytään kahville ja sen kanssa tarjottaviin antimiin. Löytyy yleensä pullaa, torttuja, kuivakakkua,piparia, juustokakkua (viimevuonna oli glögi-juustokakkua). Viime vuonna myöskin sitten kahvipöydässä oli tämä juusto tarjotin, jota kaikki ei kerennyt ruuan aikana maistella. Siitä löytyi bree juustoa, homejuustoa, pippuri juustoa, ananas juustoa, tilli juustoa sekä valkosipuli juustoa. Lemppariksi kyllä tuli noista tuo valkosipuli juusto jota sitten sipaisin seuraavana päivänäkin jopa kinkun päällä.

Illalla kun perheemme käy hautausmaalla yhdessä, niin rauhotumme kotona vielä katselemaan saamiamme lahjoja sekä vielä vähän herkuttelemaan illan antimilla ennen nukkumaan menoa.


Sitten 25 joulukuuta vietämme päivää niin että menemme mummolaan ja syömme siellä joulu lounaan. Lounaalla löytyy puuroa, luumukiisseliä, kinkkua, karjalanpiirakoita sekä joulun jäämiä rippeitä mitä ikinä sitten saattaakaan olla. Taas herkuttelu siis jatkuu läpi koko päivän. Illasta yleensä käymme vielä toisessa mummulassa kahvittelemassa ja nautiskelemassa sen paikan kahvin kera tarjottavia.

Huhhuh kyllä nälkä oikein kasvaa kuinka silloin jouluna sitten saakaan syödä. Voi että mä odotan innolla oikein mitä äiti tänä vuonna meille leipookaan perinne ruokien lisäksi jälkkäriksi.

Mitkä ovat teidän tärkeimmät joulu perinteenne? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

COMMENTS ! ✩