perjantai 4. joulukuuta 2015

Luukku 4 : Piparkakkutalo


Luukku numero neljä paljastuu leivontaa, jossa rakennellaan piparkakkutalo.


Koska piparkakku taloni usein epäonnistuvat joko palamalla tai sitten rikkoontumalla, päätin ostaa kaupasta valmis taikinaa. Lupasin kyllä Tonille tehdä myöskin itse taikinan ennen joulua. Esimerkkinä TÄÄLTÄ voit katsoa ohjeen kotitekoiseen piparitaikinaan !

Ostin 1 kg pakkauksen piparitaikinaa varmuuden varalta jos käy vahinkoja. No hyvä että ostin koska näin kävi kun yksi pellillinen talon osia paloi. Ei se haitannut koska oli kaavat vielä tallella ja taikinaa rutkasti jälellä. Taikinasta sainkin vielä valmistettua noin kolmekymmentä normaali piparia.

Ensiksi sinun täytyy leikellä kaavat talojen seinille. Itse keksin talon koon ja mitat päästäni. Pituutta omalla talollani oli 16 cm ja korkeutta 10 cm. Myös voit käyttää netistä etsimällä jonkun muun ihmisen kaavat jos et itse jaksa niitä rueta mittailemaan. Kun kaavat on valmiit voit alkaa leikellä piparia muottien avulla. Piparit ovat 200 asteisessa uunissa n. 5-8 minuuttia.

Kun piparit ovat kovettuneet ja jäähtyneet kunnolla voit aloittaa koristelun. Itse käytin koristelussa pikeeriä, karkkeja sekä nompparellejä.

Pikeeriä tehdään eri tarkoituksiin eritavalla niiden käyttötarkoituksen mukaan. Tosi jäykkä ja tosi paksu - isojen osien liimaaminen. Paksu mutta vielä valuva - ääriviivat sekä tarkka koristelu. Valuva ja löysä - isompiin pinta-aloihin elikkä täyttöihin.


Talon kasaamiseen tarvitaan sulaa sokeria. Tarvitset siihen puhtaan valurautaisen, telflon tai teräksisen paistinpannun. Kuumenna sokeria vähitellen sekottaen niin että sokeri on sulaa. Pienennä lämpöä kun sokeri on ruskeaa ja siirappimaista. Tällä sokerilla voit nyt liimata talon osat kasaan. VARO sokeri on todella kuumaa.

Puhdista pannu kaatamalla siihen kuumaa vettä ja lämmittämällä sitä miedolla lämmöllä. Vaihda vesi välillä, näin sokeri liukenee veteen ja huuhtoutuu pois. Pienten osien liimaamiseen myöskin käy sokerikuorrute tai pikeeri.Piparkakkutalo on oiva joululahja koko perheelle ja pääsette sitten yhdessä herkuttelemaan talolla jouluna. Itse olen antanut mummolleni ja ukilleni lahjaksi piparkakkutalon viimevuonna. Ja he pitivät lahjastaan. Saa nähdä meneekö tämä talo lahjaksi vai teenkö sittenkin uuden.

Leivotaanko teidän kotonanne piparkakkutaloja jouluksi? 

2 kommenttia:

  1. Ei tule tehtyä mutta koulussa tehtiin aikoinaan myyntiin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo on siinä aina oma hommansa mutta kyllä ihan kivaa puuhaa :)

      Poista

COMMENTS ! ✩